Yer: Tekirdağ! 8 bin TL’lik kirayı ödeyemedi: Tahliye ve kira bedeli için dikkat çeken karar


Evin Kiracısı ile Ev Sahibi Arasındaki Kira Anlaşmazlığı Arabulucu İle Çözüldü

Milliyet.com.tr/ÖZEL Kiracılarla ev sahipleri arasındaki uyuşmazlıklar genellikle kira bedeli konusunda yaşanıyor. Bazı durumlarda taraflar anlaşamıyor veya kiracı ödemelerini aksatabiliyor. 1 Eylül 2023 tarihinden itibaren, dava öncesi kira anlaşmazlıklarında zorunlu arabuluculuk uygulaması başladı.

Tekirdağ’da bir evi aylık 8 bin TL karşılığında kiralayan kiracı, zamanla ödemelerini gerçekleştiremedi. Ev sahibi ilk etapta icra takibi başlattı, fakat kiracı bu duruma itiraz etti. Ev sahibi itirazın iptali için dava açmak istese de zorunlu arabuluculuk kuralı gereği öncelikle arabulucuya gidilmesi gerekti. Taraflar arabulucu huzurunda anlaşmaya vardı.

‘KİRACI KİRAYI ÖDEMEDİ’

Arabuluculuk sürecini değerlendiren Avukat Gizem Gonce: “Haziran 2024’te, Tekirdağ’da aylık 8 bin TL karşılığında bir sözleşmeyle taşınmaz kiralandı. Kiracı Aralık ayında kira bedelini ödememesi gerektiği halde herhangi bir ödeme yapmadı.”

‘EV SAHİBİ İCRA TAKİBİ BAŞLATTI, KİRACI İTİRAZ ETTİ’

Ev sahibi kira bedelinin ödenmemesinden dolayı Aralık ayında kiracıya ihtarname gönderdi ve icra takibi başlattı. İcra takibi sonrasında kiracı tebligata itiraz ederek icra sürecini durdurdu.

TARAFLARIN ARABULUCUYA GİTMESİ

Ev sahibi, itirazın iptali davası açmak isterken zorunlu arabuluculuk kuralı gereği önce arabulucuya başvurulması gerekti. Bu doğrultuda dosya 24.03.2025 tarihinde arabulucuya gönderildi ve taraflar 08.04.2025 tarihinde arabulucu huzurunda anlaşmaya vardı.

DİKKAT ÇEKEN ANLAŞMA

Kiracı, 2025 Haziran’ında taşınmazı tahliye etmeye söz verdi ve ödenmemiş kira bedelleri için icra takip bedelini ödemeyi kabul etti. Toplamda 37 bin TL’lik ödeme yapmayı kabul ederek kalan kira bedelleri için bir miktar indirime gidildi. Arabuluculuk sürecinde tahliye ve kira bedelleri konusunda anlaşmaya varıldı.

‘TUTANAK MAHKEME İLAMI GİBİ’

Arabuluculuk süreci, her iki taraf için de dava açmadan tahliyeyle sonuçlandı. Arabuluculuk tutanağı, mahkeme kararı niteliğindedir. Eğer karşı taraf anlaşmaya uymazsa, arabuluculuk tutanağına dayanarak dava açma hakkı doğar. Dava açılmadan çözülen süreç, hem maliyet hem de hız açısından faydalı olabilir.

Related Posts

ABD’de konut fiyatlarının artış hızı yavaşladı

ABD’de S&P CoreLogic Case-Shiller Ulusal Konut Fiyat Endeksi, şubatta yıllık bazda yüzde 3,9 yükselerek konut fiyatlarının artış hızındaki yavaşlamaya işaret etti.

Balık tezgahlarında istavrit ve mezgit bolluğu! Kilosu 150 ile 250 lira arasında satılıyor

Trabzon’da balıkçı tezgahlarında mezgit ve istavrit, kilogramı 150 ila 250 liradan satışa sunuluyor.

Alman devinden kritik uyarı: Merkez Bankası’nın faiz hamlesi TL’yi kurtaramayacak

Commerzbank’ın baş ekonomisti Tatha Ghose, Merkez Bankası’nın geçtiğimiz günlerde politika faizini yükseltme kararının Türk Lirası’nın değerini koruyamadığını vurguladı. Ghose’a göre, faiz artışı sonrasında TL’nin seyrinde belirgin bir toparlanma görülmedi; aksine güven kaybı yeniden derinleşti.

Türkiye’nin dev şirketi Fransızlara satılıyor

Borusan şirketlerinden Borusan Tedarik Zinciri Çözümleri ve Teknoloji A.Ş.’nin Fransız denizcilik devi CMA CGM iştiraki CEVA Logictics’e 440 milyon dolar bedelle satışı için taraflar arasında sözleşme imzalandı. Satış süreci, Rekabet Kurumu’nun onayının ardından tamamlanacak.

Talep patlaması yaşandı, yetişemiyorlar: 24 yeni fabrika açılacak

Yapay zeka sektöründe hızla artan çip talebine yanıt vermek isteyen TSMC adlı şirket, dünya genelinde 24 yeni fabrika kurmaya hazırlanıyor.

Örtü altı domateste hasatta sona yaklaşıldı

Türkiye’nin yaş sebze ve meyve üretiminde önemli bir yere sahip Mersin’de soğuk havalarda alınan tedbirler sayesinde kurtarılan örtü altı domateste hasat sürüyor. Sona yaklaşılan örtü altı üretimin büyük oranda zarar görmeden devam etmesi nedeniyle bahçede domatesin fiyatı 22-25 TL bandında olduğu belirtildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir