
Yalova’da bayram namazıyla başlayacak olan Kurban Bayramı için ibadetlerine katılacak vatandaşlar, Yalova ve diğer illerdeki bayram namazı saatlerini araştırmaya başladı. Peki, Türkiye genelinde ve özellikle Yalova’da bayram namazı saatleri ne zaman? İşte, tüm illerin namaz saatleri

YALOVA BAYRAM NAMAZI SAATLERİ
Yalova’da bayram namazı, 6 Haziran Cuma günü saat 06.08’de kılınacak.
TÜM İLLERİN BAYRAM NAMAZI SAATLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

KURBAN BAYRAMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi Diyetisyeni Hale Aslantaş, Kurban Bayramı’nda kesilen etlerin hemen tüketilmemesi gerektiğini vurgulayarak, etlerin 24 saat buzdolabında dinlendirilmesinin önemine dikkat çekti.
Bayramın paylaşım ve bereket simgesi olduğunu belirten Diyetisyen Aslantaş, kurban etlerinin sağlıklı tüketimi konusunda uyarılarda bulundu.
“Rigor mortis evresi etin sertleşmesine neden olur”
Yeni kesilen kurban etlerinin direk tüketilmemesi gerektiğini belirten Aslantaş, etin 24 saat buzdolabında bekletilmesinin lezzeti artırdığını ve sindirimi kolaylaştırdığını ifade etti. Özellikle mide rahatsızlığı bulunan kişilerin bu konuda dikkatli olmaları gerektiğini belirtti.
Et saklama yöntemleri
Aslantaş, etlerin uygun şekilde saklanmasının besin değerlerini korumak ve gıda zehirlenmelerini önlemek açısından büyük önem taşıdığını belirterek, etlerin porsiyonlara ayrılması, yıkanmaması ancak temizlenmesi, hava almayacak şekilde paketlenmesi ve uygun sıcaklıkta saklanmasının önemli olduğunu vurguladı.
En sağlıklı kurbanlık et tercihi
Aslantaş, dana, kuzu, keçi ve deve etlerinin farklı besin değerlerine sahip olduğunu belirterek, dana etindeki yüksek protein oranına, keçi etindeki düşük yağ ve kolesterol oranına dikkat çekti. Ayrıca, kuzu etinin daha yağlı ve kalorili olduğunu ifade ederek, kırmızı etlerin demir, çinko, B12 vitamini, selenyum ve fosfor açısından zengin olduğunu söyledi.
Kolesterol ve kalori değeri
Etin yağ içeriğinin kalori ve kolesterol düzeyini etkilediğini belirten Aslantaş, keçi etinin düşük yağ ve kalori içeriğiyle kolesterol problemleri olanlar için daha uygun olduğunu belirtti.
Bayramda dengeli beslenmeye özen gösterin
Aslantaş, sindirim sorunlarının önüne geçmek için bayramda dengeli beslenmenin önemine vurgu yaparak, etin yanında bol sebze ve salata tüketilmesini, lifli karbonhidratların ve yeterli suyun alınmasını önerdi. Ayrıca, etin haşlama, fırınlama veya ızgara şeklinde pişirilmesinin faydalı olduğunu belirtti.
Sağlıklı bayram menüsü
Aslantaş, bayram sabahları için hafif bir kahvaltı önerirken, öğle ve akşam yemeklerinde sebze ağırlıklı ve az yağlı et yemeklerini, yoğurt, bulgur pilavı ve çorba ile birlikte tüketmeyi tavsiye etti. “Sağlıklı ve keyifli bayramlar için beslenme alışkanlıklarınıza dikkat edin” diyen Aslantaş, et tüketiminde ölçülü olmanın, doğru saklamanın ve dengeli beslenmenin sağlıklı bir bayram geçirmenin anahtarı olduğunu belirtti.