Yapay zekayı kullanarak İzmir’i çocuk gözüyle anlattılar

İzmir’de Dijital Hikaye Atölyesi: Çocuklar Hayallerini Teknolojiyle Buluşturdu

İzmir’de gerçekleştirilen ‘Hayalden Kitaba: Düşlerini Kodlayan Çocuklar Atölyesi’ projesine 4 pilot okuldan 5’inci sınıf öğrencileri katıldı. Bu atölye sayesinde çocuklar, hayal güçlerini kullanarak kaleme aldıkları hikayeleri yapay zeka araçlarıyla dijital formata dönüştürme fırsatı buldular. EBA İçerik Geliştirme Ekibi Robokod Hayalden Kitaba: Düşlerini Kodlayan Çocuklar Atölyesi Koordinatörü Gürnüş Öztürk, projenin odak noktasında İzmir’in ve çocukların olduğunu vurgulayarak, çocukların doğal olarak teknolojiyi benimsediklerini belirtti. Öğrencilerden İzmir’i anlatmalarını ve kentle ilgili hikayeler oluşturmalarını istediklerini dile getiren Öztürk, öğrencilerin farklı unsurlar üzerinde araştırmalar yaparak kendi karakterlerini yarattıklarını ifade etti. Her öğrencinin kendine özgü kahramanı olduğunu ve bu kahramanlar aracılığıyla öykülerini dijital ortama taşıdıklarını belirten Öztürk, öğrencilerin hikayelerini oluştururken İzmir’in tarihi yerlerinden, yiyeceklerinden ve folklorundan ilham aldıklarını paylaştı.

‘Hayal Güçlerini Kullandılar’

Öğrencilerin hayal güçlerini kullanarak mekanları ve kahramanları tasarladıklarını belirten Gürnüş Öztürk, projenin sonunda dijital ortamda bir kitabın yayınlanacağının müjdesini verdi. Öğrencilerin yazdıkları hikayelerin diğer çocuklar tarafından okunabileceğini vurgulayan Öztürk, bu sayede öğrencilerin hikayelerini daha geniş bir kitleyle paylaşma fırsatı bulacağını söyledi.

‘Yazdıklarını İlk Kez Farklı İnsanlar da Okuyacak’

30 Ağustos Ortaokulu Bilişim Öğretmeni Fatma Kırcalı, projeye başladıklarında öğrencilerin teknolojiye adapte olabileceğine dair endişeler taşıdığını ancak öğrencilerin projeyi büyük bir ilgiyle karşıladığını söyledi. Öğretmenlerin de Canva kursları aldığını ve öğrencilerin bu programdan en iyi şekilde faydalandığını belirten Kırcalı, öğrencilerin yazılı içeriklerini yapay zeka araçlarıyla görselleştirmenin hikayelerini daha etkileyici hale getirdiğini aktardı.

Türkçe Öğretmeni Neşe Kaya Toker, öğrencilerin proje sayesinde yazmaya olan ilgilerinin arttığını ve hikaye yazmanın ötesinde hikayelerini paylaşmanın heyecan verici olduğunu kaydetti.

‘Yavru Bir Serçenin Gözünden İzmir’

Atölyeye katılan 5’inci sınıf öğrencileri de projeye verdikleri özgün yorumlarla dikkat çektiler. Ali Tuğra Çalışkan, ‘Yer altındaki İzmirli’ isimli hikayesinde kültürel mirasa vurgu yaparak yazmaya ilgi duyduğunu belirtti. Diğer öğrencilerin de İzmir’in tarihi ve kültürel dokusunu kendi bakış açılarıyla yansıttıkları hikayeleri büyük bir heyecanla kaleme aldıkları öğrenildi.

‘Atatürk ile Dertleşen Bir Kız Çocuğunun Hikayesi’

Öğrenciler arasında yer alan Uras Kırhan, Ayşenaz Çatın ve Berrin Sakallıoğlu da kendi özgün hikayelerini yazarak projeye katkıda bulundular. Kırhan’ın ‘İzmir’de Macera’, Çatın’ın ‘Alzheimerlı Anneanne’ ve Sakallıoğlu’nun ‘Sarah Almanya’dan İzmir’e’ isimli hikayeleri, diğer öğrencileri ve öğretmenleri etkilemeyi başardı.

Related Posts

HMGS/1 soru ve cevapları yayımlandı: 2025 HMGS sonuçları ne zaman açıklanacak?

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı (2025-HMGS/1) soru ve cevapları, yılın ilk HMGS oturumunun tamamlanmasıyla birlikte adaylar tarafından sorgulanıyor. Adaylar, sınavın tamamlanmasıyla birlikte soru ve cevapların ÖSYM üzerinden yayımlanmasını ve HMGS sonuç tarihini merak ediyor. Peki, HMGS/1 soru ve cevapları yayımlandı mı? 2025 HMGS sonuçları ne zaman açıklanacak?

Köylerdeki çocukların eğitim hakkından tasarruf!

Seçimlerde kapalı köy okullarını açmayı ve 10 çocuk şartını 5’e düşürmeyivadetmişlerdi! 19 bin 708 köy okulunu kapatarak, son 5 yılda taşımalı eğitim için 22.7 milyar TL’yi yollara saçan AKP, ekonomik gerekçelerle şimdi köy çocuklarının eğitim hakkından kısıntıya gitme kararı aldı. MEB, taşımalı eğitim maliyeti yüksek çıkan köylerdeki çocukları ilçelerdeki okullara taşımayacak.

‘KKTC üniversiteleri uluslararası görünürlüğü hedeflemeli’

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) ‘Genişletilmiş Üniversiteler Toplantısı’na katıldı. Özvar, “Uluslararası görünürlük Türkiye Cumhuriyeti’nde faaliyet gösteren 208 üniversitenin önceliği ve KKTC üniversitelerinin de temel misyonu ile hedefi bu olmalı” dedi.

2025 YKS sınav yerleri açıklandı mı? 2025 YKS ne zaman?

TYT, AYT ve YDT sınavları için ayrı ayrı Şubat ayında başvurular yapılırken gözler sınav takvimine çevrildi. Peki, 2025 YKS sınav yerleri açıklandı mı? 2025 YKS ne zaman?

Miniklere Trafik Eğitimi ve Polislik Tanıtımı

Ordu’da anasınıfı öğrencilerine trafik eğitimi verilerek polislik mesleği tanıtıldı ORDU – Ordu’nun İkizce İlçe Emniyet Amirliği Trafik Tescil Denetleme ve Büro Amirliği ekipleri, geleceğin bilinçli sürücüleri ve vatandaşları olma yolunda minik …

Sivas’ta Çocuk Nüfusu 2024’te Düşüş Gösterdi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılına ilişkin “İstatistiklerle Çocuk” çalışmasının sonuçlarını yayımladı. Verilere göre Sivas’ta 2023 yılında 151 bin 173 olan çocuk nüfus sayısı 2024’te 145 bin 613’e geriledi. 2024 yılı Adrese Dayalı Nüfus …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir