Yeni mantar pilleri: Elektrikle şarj edilmeyecek, sadece “beslenecek”

İsviçre’den Yenilik: Mantar Pili!

İsviçreli bilim insanları, geleceğin enerji depolama teknolojisi olarak gösterilen inovatif bir mantar pili geliştirdi. Bu pil, neredeyse tamamen doğal malzemelerden yapılmış olup biyolojik olarak tamamen parçalanabilir özellik taşıyor ve enerji üretmek için beslenmeye dayanıyor. Bu özellikleri sayesinde çevre dostu bir çözüm sunan mantar piller, elektronik atık sorununu hafifletme potansiyeline sahip.

Gelecekte dünya çapında yaklaşık 75 milyon ton elektronik atık üretileceği tahmin ediliyor. Mevcut piller genellikle toksik metaller ve sentetik bileşenler içerdiğinden geri dönüşümü zorlaştırıyor ve çevreye zarar veriyor. İsviçre’deki malzeme bilimi enstitüsü Empa’daki araştırmacılar, bu soruna bir çözüm getirerek mantarları alternatif bir güç kaynağı olarak kullanmaya karar verdiler.

Mantar Pili Nasıl İşliyor?

Kompostlanabilir ve toksik olmayan mantar pillerinin yapımında selüloz, balmumu ve maya gibi doğal malzemeler kullanılıyor. Pil tasarımında iki farklı mantar türü bulunuyor: Saccharomyces cerevisiae (maya) ve Trametes pubescens (beyaz çürüklük mantarı). Anot bölgesi, mayanın şekerleri parçalayarak elektronları serbest bırakmasını sağlıyor, bu da minyatür bir elektrik jeneratörüne benzetilebilir.

Mantarlar, pilin içinde bulunan besinlerle beslenerek enerji üretiyor. Pilin kullanıma hazır hale gelmesi sadece birkaç hafta sürüyor ve ardından elektrik üretmeye başlıyor.

Performans ve Kullanım Alanları

Tek bir mantar pilinin üretebileceği enerji miktarı 300 ila 600 milivolt arasında değişiyor ve birkaç gün boyunca çalışabiliyor. Dört pil bir araya getirildiğinde küçük cihazlar gibi çevresel sensörleri 65 saat boyunca çalıştırabiliyor. Ancak halen, telefon ve tablet gibi günlük elektronik cihazlar için yeterli gücü sağlayamıyorlar.

Şu anda umut verici bir teknoloji olan mantar pilleri, güçlü ve kararlı hale getirmek için geliştirme çalışmaları devam ediyor. Bu teknolojinin gelecekte daha geniş kullanım alanlarına yayılması bekleniyor.

Related Posts

Yağmur Drone’ları durdurabilir mi? İşin uzmanları anlatıyor

Gökyüzünü fetheden drone teknolojisi, tarımdan arama-kurtarmaya, film çekiminden lojistiğe kadar birçok alanda vazgeçilmez bir araç haline geldi. Ancak yağmurlu havalarda drone uçurmak, hem cihazın güvenliği hem de uçuş performansı açısından ciddi …

Bilim insanları 200 milyon yıllık yeni bir pterozor türü keşfetti

Fosil, Kuzey Amerika’da bulunan en eski uçan sürüngen örneği olarak kayıtlara geçti

Bilim dünyası tedirgin: Dünyanın ilk “canlı bilgisayarı” üretildi

Birleşik Krallık’taki bir laboratuvar, biyoloji ile teknolojinin sınırlarını zorlayan bir gelişmeye imza atarak, silikon devreleri ve insan beyin hücrelerinin hibritleştiği dünyanın ilk ticari bilgisayarını tanıttı. Artık kiralanabilir durumda olan …

Sadece 1 litreyle 700 kat güç: Yeni motor teknolojisi elektrikli araçlara rakip oluyor!

İngiltere’den gelen sıvı nitrojenle çalışan motor teknolojisi, otomotiv endüstrisinde dengeleri değiştirmeye hazırlanıyor.

Android kullanıcıları dikkat! Telefonunuzdaki fotoğrafları hedef alıyor

Kaspersky araştırmacıları, iOS ve Android cihazları hedef alan yeni bir Truva atı virüsü olan SparkKitty’yi ortaya çıkardı. Android’de yayılımı daha hızlı olan zararlı yazılım, özellikle kripto para ve kumarla ilgili uygulamaların yanı sıra TikTok’un sahte bir sürümü üzerinden yayılıyor ve telefonların galerilerindeki görüntüleri hedef alıyor.

Whatsapp’ın “Güncellemeler” sekmesine reklam geliyor

Whatsapp’ın “Güncellemeler” sekmesine reklam geliyor